Koiran ruokinnasta

Picture 340

Green Perry’s Butterfly ”Luru” 1 v. Kuva Green Perry’s

Minulta kysytään paljon koiran ruokinnasta ja se on yksi omista ”lempilapsistani”. Hyvällä ja koiralle oikealla ruokinnalla voidaan ennaltaehkäistä ja helpottaa ihan valtavasti nykyajan pienemmistä ja isommista ongelmsita koiralla, esim. hiivatulehdus, anaalirauhasten ongelmat, kutiseva iho, ”muka allergiat” (niitä, kun joku sanoo,e ttä koirasi on allerginen vaikka viljalle ilman tutkimustuloksia), jopa käyttäytymiseen (esim. ärtynyt/turvonnut vatsa saa kenet tahansa olon inhottavaksi). Itse ruokin ns. 50/50 periaatteella. Puolet hyvälaatuista kuivaruokaa ja puolet ”kunnon kamaa” (oikeita raaka-aineita itsenään tai omina kokkauksina). Tämä siksi, että koen liikkuvaisessa ja paljon vaihtelua sisältävässä arjessamme pelkän puhtaan barffin liian hankalaksi. Haluan myös taata vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin kuivaruuan kautta. Nykyisin ostetaan ihan valtaisat määrät mitä erilaisempia ravintolisiä koirille ymmärtämättä kuitenkaan loppujen lopuksi niiden merkitystä, imeytymistä tai koiran todellista tarvetta. Kuivaruokamerkkiä vaihtelen. En usko siihen, että aina yksi ja sama merkki ja laatu voi olla ihan sata varmasti se ainoa ja paras. Kaikki käyttämäni kuivaruoka on kuitenkin ns. holistic -ruokia. Käytän jotain ns. pohjalla ja sekoittelen siihen sitten jotain toista. Tällä hetkellä ns. pohjakuivaruokani on Golden Eaglen Holistic Chicken Formula Lurulla (nuori ja liikkuu ja harrastaa aktiivisesti (enkä tarkoita lajeja, joissa palkataan namilla jatkuvasti, vaan oikeaa liikkumista ja välillä kovaakin ja niin, että koira rasittuu kunnolla). Käytän tällä hetkellä lisänä Dorwestin Keepers Mixiä ja Lurulle Nutrolin Sportia. Vähemmän liikkuva vanha Nitro-staffimme saa Planet Pet Societyn öljyä. Tämän ostin lähinnä kokeeksi joulukuulla Messukeskuksen näyttelystä. Ainakin Nitron turkki ja iho ovat olleet loistavassa kunnossa. Tosin, ei meillä ollut niiden suhteen ongelmia tätä öljyä aloittaessa.

Monesti minulta kysytään myös jonkun tietyn ruuan oikeasta määrästä koiralle. Se on niin yksilöllinen juttu, ettei voi antaa kuin ohjenuoraa. Riippuu aivan täysin koiran energiankulutuksesta ja saako se vaikka treeneissä nameja kuinka. Tai onko se syönyt puruluita, välipaloja tms hiplettä kuinka. Paras mittari on itse koira. Saatan vaihdella annettavan ruuan määrä liikunnasta riippuen. Jaan päiväannoksen kahteen, aamu- ja ilta-annoksiin. Vuosia sitten ruokin kerran päivässä, kunnes jo edesmennyt wörkkini Debi sairastui AIHAan. Silloin oli tärkeätä huolehtia tasaisesta ravinnonsaannista, ettei verensokerit laske liikoja. Huomasin, että muutkin koirat saivat tästä rytmistä hyötyä. Nyt tapani on niin, että aamuisin koirat saavat kuivaruokaa ja iltaruoka on noita ”sitä itseään” -raaka-aineita. Usein jää sopivan nopeasti reagoimatta koiran ruokinnan määrään. Siitä tulee tapa, että aina annetaan sama mittamäärä riippumatta siitä, mikä koiran aktiivisuustaso kulloinkin on. Itse tarkkailen jatkuvasti omien koirieni lihaskuntoa ja painoa. Ylipainoa pitää välttää viimeiseen saakka. Tiedetäänhän se, miten paljon lihavuus aiheuttaa lisäongelmia, niin miksi tieten tahtoen Omaa Ystäväänsä haluaa tahallaan työstää tilaan, jossa sen ei ole hyvä olla? Suurin ongelma on yksinkertainen: liikaa ruokaa (usein myös herkkuja ja välipaloja) ja liian vähän liikuntaa. Herkkujen anto ”kun se niin nätisti katsoo” ei ole hellyydenosoitus vaan omantunnon lievitystä muuten huonosta koiran aktivoinnin huolehtimisesta. Onnellinen koira on liikkuva ja touhuava koira.

Koiralle hyvän ruokinnan ei tarvitse olla kallista. Se kilo- tai litrahinta, mitä laadukas ruoka maksaa, tulee hyvinvoinnissa takaisin. Pääasia on, että lukee tuoteselosteet eikä maksa jauhoista tai arvottomista täyteaineista vaan laadusta. Eläintarvikeliikkeiden valmisliha-ateriatkaan eivät hinnaltaan päätä huimaa. Ostan myös paljon lihoja ruokakauppojen lihatiskeiltä ja tarjousaltaista.

Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää hiukan kriittisesti ja omintakeisella tyylillä koiran ruokinnasta, mutta tutkimuksiin pitkälti perustuvaa asiaa, lue täältä: Katiska.info

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: