Jalostukseen käyttämiäni parsoneita

Jalostukseen käyttämiäni koiria ja niiden sukulaisia

***

EEJV-09 Nado Shiz’s Semiramis

Olin niin tykästynyt Helmeen, että tahdoin samaa sukua lisää. Mahottoman kennelin Annen kanssa sitten toimme Nado Shiz’sistä helmen siskon tytön, EEJV-09 Nado Shiz’s Semiramis ”Rikka”. Emänä siis Fi & S MVA Nado Shiz’s Lucky Lolita ja isänä nykyisin amerikassa asustava komea S MVA PohjV-07, PohjJV-07, SV-08 Touchstone Absolut Passion ”Max”. Maxin isänä on upea Ruotsissa asuva Saksan tuonti KFTjgCH KFT CH S CH Rednock Vision on the Go. Rikan emän puolen suvussa siis samat koirat kuin Helmenkin takana. Rikka on kaunis rakenteinen raamikas narttu. Harmiksemme sen turkki meni ensimmäisten pentujen jälkeen huonoksi ja hienosti alkanut näyttelyura taitaa olla takana. Rikan ensimmäinen pentue on Mahottoman Q-pentue ja toinen GP’s Milk-pentue upean FI & N MVA V-10, HW-10 Maitomiehen Morganin kanssa. Tästä sijoitukseen jäi Milka (Green Perry’s Milk Maid).

***

Nado Shiz’s Loyola Green Perry

Helmi (Nado Shiz’s Loyola Green Perry) on ensimmäinen tuontikoirani. Sen suku on Norjalaisia huippukoiria isän puolelta ja Ruotsin parhaimmistoa emän puolelta. Helmi on emänä Green Perry’s G-, W- ja B-pentueille. Helmin jalostusura on kuitattu näillä kolmella pennulla ja se on nyttemmin steriloitu ja pääsee keskittymään harrastuksiin. B-pentueesta pitkäaikainen haaveeni toteutui ja kotiin omaksi harrastuskaveriksi ja jalostuksen jatkajaksi jäi Luru (GP’s Butterfly). Helmi on ollut luonteensa puoletsa ihan uskomattoman huippu tyyppi. Sillä on paljon ”omia juttuja”, se on aina sinut tilanteissa ja hyvä emä. Helmi harrastaa erikoisetsintää. Helmeä voisin sanoa Merrin (FI & EE MVA EEVV-07, -08 Kanelikorvan Merry Mermaid) ohella jalostukseni kantanartuksi. Helmellä on iso paikka sydämmessäni.

* * *

Green Perry’s Ginger

Miselin Mocihan

J-pentueen emänä oli G-pentueesta sijoitukseen jättämäni Mimmi (GP’s Ginger). Isäksi valitsin C.I.B. Fi & LV & EE & LT & S MVA EEJV-07, FI KVA Miselin Mohicanin ”Jeppe”. Neljä nättiä tricolor pentua, 2 + 2. Tästä jätin Jasun (Green Perry’s Jolly Jacksonin) omistukseeni (asuu omassa perheessään). Pennut syntyivät 6.12.2009. Jasua en koskaan käyttänyt, koska sen luonne ei ollut omiin ajatuksiini sopiva. Se on mielestäni liian helposti kiihtyvä. Sen sijaan siskonsa Yasse on tehnyt kaksi pentuetta. Toinen Green Perryjä ja toinen Seriffin kenneliin. Sisaruksisa Juni on lopetettu allergian ja atopian (aiheutti koiralle jatkuvaa huonoa oloa) vuoksi.

* * *

Pink-pentueen isäksi tuli Pertti (Pitmywits Pure Speed). Emänä Vilma (GP’s Aurelie), entinen sijoituskoirani, jonka sain vielä jalostuslainaan. Toivoin narttua jatkamaan narttulinjaa Merristä alaspäin, kun sijoituspentueeseen syntyi vain poikia. Sainkin tyttöjä hyvän liudan. Sijoitukseen menivät Hilma (GP’s Pure Pink) ja Lila (GP’s Pink Polkadot). Tässä vaiheessa oli parsoneille tullut geenitesti linssiluksaation varalta. Pentue on geneettisesti PLLterve. Pennut syntyivät 7.11.2009. Hilma ei tiinnehtynyt, mutta Lilasta sain ihanat pennut.

* * *

Precious Pearl Charmer

Wild-pentueen emänä oli Helmi (Nado Shiz’s Loyola Green Perry). Isäksi valitsin Fi MVA Precious Pearl Charmerin ”Otto”.  Sijoitukseen Elsa (GP’s Wild Wilhelmina). Helmi ja Otto ovat molemmat tutkittu olevan geneettisesti terveitä linssiluksaation varalta. Pennuista tutkittu myös Wild Winifred ja Wilhelmina, tulos clear, mutta koko pentue siis geneettisesti clear. Pennut syntyivät 14.5.2009. Oton kuva Kirsi Neuvonen. Pentueen sijoituskoira jäi käyttämättä minun makuuni liian helposti syttyvän luonteensa vuoksi. kaksi muuta ovat ihanteellisia luonteeltaan.

* * *

Green Perry’s Aurelie

Nado Shiz’s Nathaius

Captain-pentueen emä oli A-pentueesta sijoitukseen jättämäni Vilma (Green Perry’s Aurelie). Isäksi valitsin Ruotsin tuontipoika ”Oton” (Nado Shiz’s Nathaius, kuva). Oton kuva Laila Rantanen. Pentueeseen syntyi kolme poikaa. Tästä yhdistelmästä pukkasi läpi tosi vahva pitkäksi kasvava karva. Otto on tuotu kimpassa kenneleiden Mahottoman ja Mearcair kanssa. Sen isänä on upea jo edesmennyt Taggen (KVA, JVA, MVA TK1 Emblazy’s Always be on Target). Pennut syntyiuvät 22.9.2007.

* * *

Kanelikorvan My Iron to GP’s

Roope, Kanelikorvan My Iron to GP’s on Merrin sijoituspentueesta itselleni saama pentujen hoitopalkkakoira. Roope oli reilu 7 v kun löysin sille sopivan nartun, jolle käyttää jättämäni jalostusoikeus. Roope on Green Perry’s G-pentueen isä. (Kuvassa 7 v) Pentueen emä on Ruotsista tuomani Helmi (Nado Shiz’s Loyola Green Perry). Sijoitukseen Mimmi (GP’s Ginger). Yhdellä pennuista silmätarkastuslausunnon tulos ”linssiluksaatio epäilyttävä” mutta tulos on itsessään epäilyttävä, sillä koira on testattu olevan geneettisesti terve. Pennut syntyivät 9.9.2007.

* * *

Gwragged Annwn Finding Nemo

Green Perry’s O-pentueen emäksi tuli Lempi (Green Perry’s Leeloo Lorien). Sain sen jalostuslainaan. Pentueen isäksi valitsin ”Pyryn” Gwragged Annwn Finding Nemo. Tämän pentueen sijoitusnarttu Cinna jäi käyttämättä allergisten oireiden vuoksi. Kivat luonteet ja ulkonäkö.  Pennut syntyivät 13.6.2006. Pyryn kuva Riikka Matikainen.

* * *

Fin KVA Precious Pearl Aurora

Green Perry’s E-pentueen emä oli minun ja Mearcairin Ullan kimppakoira FI KVA Precious Pearl AuroraPikku-Nasta”. Isäksi valitsin englannintuonnin ”Rikun” Foxwarren Christmas Cracker. Kuvalinkki. Tästä pentueesta sijoitin Siouxsien, mutta en oikein osannut keksiä sille hyvää yhdistelmää ja loppujen lopuksi päätin jättää sen käyttämättä kun sijoitussopimuksen aikarajakin alkoi nakuttaa liian lähellä. Tästä pentueesta mm. Onni (Green Perry’s Emmeret Earnan), joka kilpailee agilityssa. Nastan kuva (oik) Ulla Mäki-Maunus. Pennut syntyivät 12.4.2006. Pentueesta yksi jouduttiin lopettamaan uusiutuneen näköhermon tulehduksen vuoksi. Aiheuttajaa tulehduksille ei selvinnyt.

* * *

Frostwood Flying Ace

Green Perry’s A-pentueen emänä oli sijoitukseen jättämäni Nasta (Green Perry’s Lori Lithlad). Sen sulhoksi valitsin Fin MVA Frostwood Flying Ace ”Nipperin”. Tästä pentueesta tuli kolme erilaista, mutta hyväntyyppistä koiraa. Sijoitukseen Vilma (GP’s Aurelie). Kinolla (EEJV-06) on pentueet Olpesan ja Precious Pearl Kenneleihin. Pennut syntyivät 1.8.2005. Nipperin kuva Anna-Maria Riihimäki. Nämäkin pennut ovat olleet perusterveitä ikänsä.

* * *

Gwragged Annwn MacLeod

Green Perry’s Moria Morannon

Green Perry’s Mac-pentueen isäksi valitsin Vuoden 2004 Open Show (sillä nimellä kulki parsoneiden erkkari aikaisemmin) voittajan Gwragged Annwn MacLeod ”Leon”. Emänä oli ensimmäisen pentueen ainoa narttu, Saga (GP’s Moria Morannon). Tämän pentueen sijoitukseen jätetylle Siirille (GP’s MacPhersson) todettiin kaihi reilun 2 v iässä ja tämän pentueen jalostuskäyttö jäi siihen.  Sagan isänä siis Snoopy, jolla todettiin kaihi samaan aikaa kun Saga kävi ultrassa.  Siirillä oli hieno ura agilityssa. Pentueesta mm. KANS & FIN & EST & LV MVA BaltV-06, LVV-07 Green Perry’s MacTiernan. Pennut syntyivät 8.12.2003. Leon kuva Kaisa. Sagan kuva (vas) Ulla Mäki-Maunus.

Kinapak Net Duke

* * *

Toisen Green Perry’s -pentueen (L-pentue) isäksi valitsin Fin & Est MVA Kinapak Net Duken ”Duke”. Duke jätti pentuihinsa Merrin kanssa vahvasti omaa tyyppiään. Duken ja Merrin jälkeläinen on mm. sijoitukseen jättämäni Fi & EE & LV MVA BaltW-07, EEV-05, -09 Green Perry’s Lori Lithlad. Tästä pentueesta käytin jalostukseen myös Lempi (GP’s Leeloo Lorienin). Pennut syntyivät 11.9.2003. Nämä pennut ovat eläneet melko pitkäikäisiksi perusterveinä.

* * *

Somerset Wildberry Schnaaps

Kanelikorvan Merry Mermaid, Merri 8 v

Ensimmäisen Green Perry’s -pentueen (MM & RR-pennut) isä on amerikan tuonti Somerset Wildberry Schnaaps ”Snoopy”.  Sillä todettiin valitettavasti myöhemmin selvästi perinnöllinen versio kaihista. Emänä oma Merrini. Merri on ollut äärimmäisen helppo astutettava, synnyttäjä ja hyvä emä kaikin puolin – ja onneksi periyttänyt tätä. Pennut syntyivät 30.11.2001. Nämä pennut ovat eläneet pitkän isän ja pysyneet perusterveinä.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Jalostukseen käyttämiäni parsoneita

  1. […] kerron jalostukseen käyttämistä koirista. Aloitin parsoneilla ja niistä löytyy kuvia ja juttua täältä. Tori (laita mailia, jos jotain haluat).   Jätä […]

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: